Mięso baranie i jagnięce
Mięso baranie i jagnięce jest gatunkiem mięsa o najwyższej zawartości L-karnityny ze wszystkich gatunków mięs (do 210 mg na 100 gramów produktu). L-karnityna jest nieodzownym elementem procesu rozkładu tłuszczów. Transportuje ona wolne kwasy tłuszczowe do mitochondriów w celu ich utleniania. Proces ten dostarcza bardzo dużych ilości energii, przez co znacznie podnosi zdolności wysiłkowe organizmu. L-karnityna stanowi także ważny element profilaktyki schorzeń układu krążenia i zaburzeń pracy mięśnia sercowego. Najniższe poziomy L-karnityny zawiera mięso wieprzowe i drobiowe - odpowiednio 32,5 mg/100 g oraz 7,5 mg/100 g.
Mięso baranie i jagnięce odznacza się także najlepszym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3 spośród wszystkich mięs zwierząt hodowlanych lądowych, wynoszącym 3,53:1 (dla owiec karmionych wyłącznie trawą stosunek ten wynosi 1,35:1). Za najkorzystniejszy stosunek omega-6 do omega-3 w diecie uważa się 5-6:1. Należy zaznaczyć, że według badań naukowców duże spożycie tłuszczów omega-6 przy niedoborze kwasów omega-3 prowadzi do wielu schorzeń zapalnych i zwyrodnieniowych. Najgorszy stosunek kwasów omega-6 do omega-3 jest charakterystyczny dla mięsa wieprzowego i drobiowego, odpowiednio 23,8:1 oraz 13,8:1.